Behandling mot lus   Klikk her for å se video om behandling. 

 

Det finnes kjemiske behandlingsmetoder, behandlinger med naturprodukter og behandlingsformer med hjelpemidler.
- Felles for de fleste av dem, er at det er generelt lite forskning på de fleste områder.

NB! NYTT LOVENDE MEDIKAMENT: LINICIN 15 min Solution (les mere på denne siden, blå tekst).

 

FOREBYGGING

- Under lusepidemier vil det være en fordel og sette håret til barna med langt hår i hestehaler eller fletter. Vi vet at jenter fra 6-10 år topper statistikkene på antall smittede, sannsynligvis er det på grunn av at håret ofte er i nærkontakt med vennenes hår. Jenter er, og går oftere nærmere hverandre enn gutter.

Gutter blir selvfølgelig smittet de også, her er gameboy, nintendo og andre typer spill, der gutter (jenter) sitter helt inntil hverandre, for å se hos hverandre, den største smitterisikoen. Det kan være et meget godt forebyggende tiltak og la disse typer spill ligge igjen hjemme, og ikke brukes sammen med venner under en varslet lusepidemi.


- Det aller beste tiltaket er nøysom kjemming med lusekam.
Dersom man får gredd ut levende lus på et tidlig stadie, rekker de ikke å legge så mange egg.

Man kan velge om man vil gre i tørt eller vått hår. Det aller beste og sikreste er absolutt å lusesjekke i tørt hår.

Det er der lusekjemming, alene som behandlingsmetode det vil lønne seg med balsam i håret. Om man kjemmer som behandlingsmetode er det viktig at nymfer og lus ikke forflytter seg over i hår som er ferdig gredd, lus i vått hår beveger seg ikke. Om man derimot skal lusesjekke er det raskest og enklest i tørt hår.

Vi er de eneste i Norge som har utført tester der vi har kjemmet med levende lus i ekte hår. Vi har video-dokumentasjon på at lus ofte sitter igjen i håret dersom håret er fuktig.

 

GRE I TØRT HÅR :

 

Når du sjekker i tørt hår, er det den beste måten for å se om det detter ut noen levende lus.  Personen du grer lener seg med hodet bøyd fremover, over en vask, badekar eller et annet hvitt underlag. Man vil da komme lettest til i partiene i håret der lusa trives best.
Lusene er små og vanskelig å få øye på, dersom du får dem ned på et hvitt underlag er det lettere å se om ”rusket”  som detter ut av håret beveger seg.

– Da er det lus.

 

På bildet ser man hvordan den beste lusesjekken utføres(klikk på bilde å se på vg-videoen).

 

 

 

Dersom barnet ikke kan stå bøyd fremover, kan du gre i vått hår.

 

GRE  I  VÅTT  HÅR :

Dersom du må gre i vått hår(ved veldig langt hår eller krusete hår) kan du bruke rikelig mengde med balsam. Vann fører til at lusene og nymfene blir klistret fast til håret og det er svært vanskelig å gjenkjenne våte lus.

Lus vil ikke bevege seg i vått hår. Dersom du å grer i vått hår vil lusa kunne sitte fast i kammen, bruk derfor hvitt tørkepapir å tørke kammen på, for å se etter lusene .


                  

                 (Illustrasjoner er hentet fra lusfri.nu)      

                     Lag tydelig skill, gre små områder av gangen, fest ferdig gredd hår med spenner eller klyper, gre både ovenfra og nedenfra.

Pass på å gre helt fra hodebunnen og ut av håret.
Det er spesielt i en T-sone fra nakken opp til issen og frem mot tinningen hodelusen trives best pga. varme og luft.

 

- Det som er viktigst når man velger våtkjemming er å tørke håret grundig før du starter behandling med liniment, Linicin, Paranix eller Hedrin. (Dersom du har funnet levende lus)

 

Kjemming med vanlige lusekammer fjerner ikke lusegg.

 

Det finnes gode kammer som også kan få ut lusegg, samtidig som nymfer og lus.
En av kammene heter NitFree, kontakt oss på e-post om du ønsker å kjøpe denne.

Brukerveiledning til NitFree

 

Hjelp jeg har funnet lus

 

For å bli kvitt lus, anbefaler Folkehelseinstituttet kur med liniment (Malation(mildere lukt enn Prioderm) eller Prioderm), to behandlinger trengs. Barn med astma eller allergier bør ikke bruke linimentene. Hedrin er et godt alternativ(lukter ikke så sterkt og inneholder ikke nervegift). 

Ingen medikamenter tar livet av alle egg.

Man vil kunne oppdage nymfer(baby-lus) mellom de to behandlingene.

Når du gjentar kuren etter 8 dager vil du ta livet av de eventuelle nyklekkede nymfer(baby lus) som overlevde i det beskyttede egget første gangen.

Egg, som ble lagt før første behandling ble utført, vil begynne å klekke allerede dagen etter første behandling. Egg klekkes etter 6-8 dager fra det ble lagt, mens nymfen må være 10-12 dager før den blir kjønnsmoden lus og legger nye egg. Venter man i 8 dager, før andre behandling, vil derfor alle egg ha rukket og ha blitt klekket og nymfene dør før de rekker å legge nye egg.

LINICIN 15 min Solution NYTT PREPARAT; VIRKER SVÆRT LOVENDE! (Ikke testet shampo eller såkalte "forebyggende" spray)

Linicin er et av de nyeste merkene på markedet, etter gjennomførte tester kan jeg anbefale produktet på det varmeste. Linicin ser ut til å være et medikament som også virker svært effektivt på luseeggene. Mine to test-personer var ikke plaget med nymfer mellom de to behandlingene. I pakken ligger det også en kam for kjemming av håret etter behandlingen.

Ved andre testpersoner(ved bruk av Prioderm, Malation, Nix, Paranix og Hedrin) har de hatt nymfer mellom de to behandlingene. Samtlige egg jeg fikk sjekket etter første behandlingen med Linicin var døde, dette er helt uvanlig ved bruk av andre medikamenter. I pakningen til Linicin følger det også med en kam man anbefaler å kjemme ut døde egg og lus med. Virkningstiden er kun 15 minutter ;-)  Dette er noe vi virkelig bør bruke i tiden fremover.

Fjerner man egg, slipper man mange av nymfene mellom de to behandlingene.

Det man har hørt om resistensproblemer er ikke så stort som folk tror. Vi har undersøkt rundt dette temaet og funnet ut at bruken av preparater og gjensmitte er det største problemet.

Man finner ikke noe informasjon om hvor stor dose som anbefales. Dette varierer med hårets lengde og tykkelse. Dersom man har helt kort hår trenger man litt over en halv flaske liniment, har man hår til nedenfor ørene er det nesten hele flasken som skal brukes og langt tykt hår trenger oftest to flasker.

Liniment, Paranix og Hedrin  skal påføres i tørt hår, fukt hele hodebunn og hår. Dersom man ikke fukter godt nok vet vi at hodelus kan overleve en behandling.

Der linimentet har blitt brukt i riktig dose er våre erfaringer at både lus, nymfer og  noen egg dør.
Det er kun mennesker med påvist lusesmitte som skal behandles med kjemikalier som linimentet, da dette er en nervegift man ikke bør utsette seg for unødvendig.


Man anbefaler å  kjemme fra oppdagelsen av hodelus, etter behandlingen og i min. 3 uker fremover, da kan man også finne ut om man har blitt gjensmittet.

NitFree er aboslutt det beste hjelpemiddelet for fjerning av luseegg. Ingen midler kan fjerne luseegg, eggene kan sitte igjen i håret i flere måneder.

Man kan dra ut egg med neglene, klippe av hårstået med egg eller bruke NitFree. Fjerner man luseeggene, ved første behandling, slipper man å ha så mange små levende nymferi håret mellom de to behandlingene. Dersom du ønsker å kjøpe NitFree, kontakt oss på e-post

 

Det finnes barn med sensibel hud og kraftige allergier, disse bør stille på lik linje som barn under 1 år og gravide.

Det anbefales her shampovarianten(skal påføres i håndkletørt hår).

For denne typen mennesker vil også naturprodukter og andre hjelpemidler som NitFree og Lusesnapper være viktige i bekjempelsen mot hodelus.

 

Hedrin er et ganske nytt preparat i Norge og anbefales av den nordiske eksperten, Kim Søholt Larsen.

Hedrin er basert på et silikonprodukt, og er verken giftig, sjenerende lukt eller skadelig for huden. Oppløsningen tas ikke opp gjennom huden, og middelet kan dermed brukes av alle, fra seks måneders alder og oppover, under graviditet og amming, av astmatikere og personer med ømfintlig hud.
http://www.hedrin.no

 

I Danmark brukes Lusesnapperen til deteksjon og behandling.

Dette er et munnstykke som passer de fleste støvsugere med kam ytterst på den ene enden og en oppsamler beholder i andre enden(som koples til støvsugerslangen). Vi og Folkehelseinstituttet benytter Lusesnapperen når vi skal være 100% sikre på om folk er lusfrie.

Lusesnapperen får ut alt fra støv, lo, flass, nymfer og hodelus fra hodebunn og hår. Dersom man velger denne metoden for behandling går den over en 14 dagers periode, da ikke Lusesnapperen fjerner luseegg.

For alle typer behandlinger er det viktig å følge pakningsvedlegg og bruksanvisninger så nøyaktig som mulig.


HUSK, for å bekjempe hodelus må vi samarbeide, gi opplysninger om funn av smitte til ALLE berørte parter

Kløen, som kan oppstå når man er smittet av lus, er en allergisk reaksjon på spyttet til lus etter de har sugd blod. Man har ofte hatt lus lenge før kløen oppstår. Ikke alle  mennesker trenger å føle noe ubehag med skadedyrene.

 

 

Luer, hjelmer og andre plagg som kan bære nymfer eller lus kan støvsuges, vaskes, puttes i fryseren eller isoleres i 30 timer(ingen nymfer eller lus vil overleve etter 30 timer).

Vær oppmerksom på at man kan få smitte dersom man låner hjelmer og annet hodeplagg.

Ved svømmeundervisning i skolens regi anbefaler vi bruk av badehetter.

 

 Her er nymfe 2. stadie på hårstrå.                 Her er lusegg et klekket(tomt) og et med nymfe.            Dette er en voksen hodelus i hår.  

 

                                                                   

 

 

Hvilke behandlingsmetoder finnes det?

 

Nasjonalt Folkehelseinstitutt anbefaler bruk av kjemiske midler.

Det finnes også naturpreparater, kjærring råd, elektriske kammer, støvsugermunnstykke og lusekammer i plast og metall.

 

Kjemiske midler :

De kjemiske midlene inneholder stoffer som påvirker sentralnervesystemet til lus, og dreper som regel både lus og egg. Man må gjenta behandlingen etter 8 dager, slik at eventuelle nyklekte nymfer som overlevde i et beskyttet egg, dør. Preparatene er reseptfrie og kan kjøpes på apotek.

Behandlingen er meget enkel i bruk og er en rask og effektiv metode å bli kvitt hodelus på.

I utlandet blir ikke barn med astma og kraftige allergier anbefalt å bruke linimentet.

 

Naturpreparater  og ”huskurer” :

Naturpreparater er oftest basert på oljer for eksempel anis-, kokos- og teatreeoljer.

Oljen gjør det vanskelig for lus å feste egg til hårstrået og kan også tette luftkanalene til lusa. Det finnes ikke noen forskning som dokumentere resultater ennå. Enkelte personer kan få allergiske reaksjoner av oljene på grunn av lukt.

Lusekammer

Lusekammer blir brukt for å ta bort lus og egg fra håret.

Kvaliteten på kammene varierer. Mange lusekammer er laget av plast med korte kamtenner, disse får ikke med seg luseegg.

Kammene er beregnet for å sjekke om man er smittet.

Det finnes lusekammer i metallsom har lange kamtenner.

En av disse er  NitFree, som med sine unike mikrokanaler i kamtennene også tar med seg luseegg.

Dersom man velger en behandlingsform som består av bare kjemming, er det veldig viktig å være nøye og ta seg god tid.

Det er det effektivt å bruke kammen ved siden av annen behandling, for eksempel liniment, for å få ut egg og døde hodelus.

Elektrisk kam :

Dette er en kam som går på batteri og sender ut signaler og strøm dersom den finner noe i håret. Den kan reagere på flass, men samtidig la de minste nymfene unnslippe. Den dreper ikke egg.

Støvsuger :

Lusesnapperen er et munnstykke som passer de fleste støvsugere.

Støvsugermetoden er enkel, og man får praktiske beholdere hvor man kan samle opp det som kommer ut av håret. Beholderen gjør at produktet er enkelt og praktisk for deteksjon og avlusning. Man  må følge opp med flere behandlinger ettersom metoden ikke får ut luseegg. Lusesnapperen er flott for folk med fobi siden man slipper å ha nærkontakten med lusa.

Lusesnapperen får ut alt fra støv, lo og flass til nymfer og hodelus fra hår og hodebunn.

 

Enkle råd og tips om hodelus

Hva kan gjøres som forebyggende tiltak?

·         Ta deg tid å kjemme håret regelmessig med lusekam. Glem ikke å kjemme hele familien! Jo tidligere du oppdager problemene, desto raskere går det å bli kvitt det.

·         Delta i avlusningshelgene i uke 10 og uke 35; oppmuntre alle i omgangskretsen din i delta samtidig.

·         Vær nøye når du kjemmer. Lus og egg er små og vanskelige å se.

·         Ikke bruk andres luer, kammer eller børster.

·         Ikke bruk kjemiske legemidler til forebygging.

·         Barn med langt hår kan sette opp håret med strikk eller fletter.

Hva gjør jeg om jeg blir smittet?

·         Kjem alle i familien nøye med lusekam for å se om flere er smittet.

·         Behandle alle i familien som er smittet, samtidig.

·         Følg alltid produktets bruksanvisning. Følg opp med behandling etter åtte dager.

·         Det er viktig å avbryte lusas livssyklus så tidlig som mulig. Velg derfor den behandlingsmetoden eller det produktet du mener passer best for dere - som gjør at dere blir kvitt hodelusa på en mest mulig effektiv måte.

·         Finner du mange tomme/klekte egg, har du hatt smitten lenge. Finner du derimot mest levende egg, er du nylig smittet.

·         Fortsett å kjemme med lusekam ti til fjorten dager etter du har blitt lusefri. Da kan du være sikker på om du har brukt en metode/behandling som virket, eller om du har blitt smittet på nytt.

·          Gre regelmessig som et forebyggende tiltak.

·         Steriliser kammer og børster ved koking/frysing for ikke å spre smitte til andre i familien.

·         Forsøk å finne smittekilden. Informer andre foreldre om at dere har vært smittet, slik at de kan undersøke sine familiemedlemmer - ellers er faren for gjensmitte stor. Hodelus er ikke noe å skamme seg over. Man blir ikke smittet på grunn av manglende hygiene; lus trives faktisk best i rent hår!

·         Vask sengetøyet (det holder med 60 grader C). Luer, kosedyr og sofaputer kan puttes i fryseren over natten (minst fire timer), gå i tørketrommelen på 60 grader C i minst fem minutter eller isoleres i 30 timer.

·         Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med det.